Bilde av Velkommen heim logo
Portrettbilde av mann

«-Æ sku berre sjå alt heime først»

Jitse Jonathan Buitink

I januar 2021 gikk Geir Laupstad, en av Andøyas største patrioter bort. Kort tid før spurte jeg han, hvorfor flyttet du aldri. Han svarte «Æ sku berre sjå alt heime først».

Dette har blitt en inngang til å fortelle gjestene som kommer til Andøymuseet om alle de forskjellige temaene. Andøy har så mye å by på at man kan, og bør bli her lengre. Lengre enn hva spør du, jo lengre enn planlagt, kanskje hele livet….slik som Geir.

Andøy er helt unik på så mange måter

Selv har jeg reist mye som følge av min store kjærlighet til Nord-Norge. Jeg har alltid visst at jeg skulle ende opp i nord, bare visste ikke «kor». De fleste steder i nord har sterk identitet og vi er veldig patriotiske. En fellesnevner for stedene er at du må være lengre enn en dag for å forstå stedet, menneskene og historien.

Andøy er helt unik på så mange måter. Visste du at det har levd dinosaurer her? Om du kommer på museet så kan du se en avstøpning av fiskeøglen som er funnet her. Visste du at gamle sagn forteller at det var fra Andøya de første vikingene seilte ut? Eller visste du at det er forekomster av olje og kull her?

Jeg skjønner Geir godt, det er så mye å se her. Om du er naturmenneske, historienerd som meg eller om du bare liker å ha det trygt for deg og dine, så er Andøy et typisk slikt sted.

Tilgangen på høyt kvalifisert arbeidskraft

Jeg liker å utfordre meg selv til å oppnå mål. En av mine mål i livet var å være med i en stor internasjonal film, jeg trodde kanskje dette var noe jeg måtte gi slipp på og ofre for å bo her. Men neida, muligheten kom, jeg tok den og nå kan jeg stryke den av bucketlisten. Selv filmbransjen har forelsket seg i landet vårt i nord.

Da jeg bestemte meg for å etabler min nye bedrift, Norsk Dataskole, var jeg spent på om jeg kunne finne den ekspertisen vi trenger for å bli markedsledende, og det har gått veldig godt. Som grunder har jeg hatt god kontakt med det lokale NAV-kontoret som har bistått i søken etter kvalifisert arbeidskraft. Selv om Andøy ikke har studietilbud pr idag, så er tilgangen på høyt kvalifisert arbeidskraft tilgjengelig her.

Nå er det mange store teknologiske etableringer i emning i kommunen. Mange kommer til å søke jobb her i fremtiden, og de har ofte med seg en partner som også har ønske om arbeid. Dette er en ressurs vi som samfunn må lære oss både å finne og å bruke.

Det er fortsatt fiskeri og flystasjonen som er våre hjørnestener, og jeg håper og ønsker selvfølgelig at vi kan beholde disse arbeidsplassen og at vi verner om dem, derfor er det viktig at ungdommen blir kjent med sine muligheter.

Så avslutter jeg gjerne med en til strofe fra Geir Laupstads mangfoldige liv: «Andøya, Andøya e mi øy, der vil æ bo te æ bi ei gammel røy fjellan og have og lufta, alt e topp, der vil æ anbefal å gjør en stopp»